De obicei, cuplurile contractează împreună împrumuturi personale pentru a finanța un proiect comun. Deși se poate întâmpla și ca o persoană să nu aibă un profil financiar suficient de bun pentru a fi aprobată doar pentru credit, așa că trebuie să apeleze la partenerul său sau la o terță persoană care să ofere garanții suficiente (venituri suficiente și recurente, muncă permanentă, lipsă de restante). datorii etc.) că banii împrumutați vor fi rambursați. În orice caz, ne putem întreba ce responsabilități ne asumăm atunci când solicităm un împrumut în cuplu și ce se poate întâmpla cu activul finanțat în cazul unei despărțiri? Aici vom rezolva aceste îndoieli.
1. Împărtășiți responsabilitatea pentru împrumut
Când semnăm un împrumut cu un coproprietar, înseamnă că suntem doi oameni care solicităm împrumutul și amândoi vom fi responsabili în mod egal pentru rambursarea tuturor banilor. În ceea ce privește entitățile financiare, cele două persoane vor putea accesa banii în mod egal și vor avea aceeași obligație de a-i returna. Din acest motiv, a fi cotitular al unui împrumut implică un risc semnificativ, deoarece cineva este la fel de responsabil ca și proprietarul pentru efectuarea plăților. Aceasta poate fi o problemă pentru cei care au o relație romantică, sau o legătură de familie sau de muncă, care poate ajunge să se rupă dacă unul dintre cei doi încetează să-și asume responsabilitatea pentru plata creditului.
2. Definiți dreptul de proprietate asupra activului finanțat
Dacă, de exemplu, dorim să finanțăm achiziția unei mașini, cine dintre cei doi va fi proprietar? Daca este ambele, idealul ar fi ca mașina sa fie pe numele ambelor si ca ambii sa își asume plata ratelor lunare pe toata durata de viața a creditului. De aceea, este important să vorbim clar despre scopul banilor împrumutați, cum va fi împărțit activul finanțat și cine va fi proprietarul acestuia.
Nu este indicat ca două persoane să ceară un împrumut atunci când banii vor fi folosiți doar de unul dintre cei doi, în general, care figurează ca proprietar, pentru a plăti o cheltuială care îl privește doar pe el. În acest caz, idealul este să cauți alte opțiuni de finanțare la care nu este necesar ca doi titulari să participe.
3. Anticipați în cazul unei avarii
În cazul separării, cuplul va avea în continuare un împrumut comun de plătit, de aceea este indicat să luați în considerare această posibilitate înainte de a contracta împrumutul. În mod ideal, discutați despre asta înainte de a semna contractul și conveniți asupra a ceea ce se va întâmpla dacă se întâmplă acest lucru. De asemenea, dacă este posibil, aceste acorduri ar trebui lăsate în scris. În cazul unei pauze, avem următoarele recomandări:
- Preveniți prin scurtarea perioadei de returnare. O modalitate de a ne salva problemele cu cuplul este reducerea termenului de rambursare a creditului. Va fi mai bine pentru amândoi cu cât vom termina mai repede de a plăti banii înapoi.
- Plătiți creditul în totalitate. Dacă apare o defecțiune, idealul este să achitați întregul împrumut din timp. Este cea mai bună variantă dacă este un bun care poate fi asumat de unul dintre cei doi sau care poate fi vândut, iar când suma de plătit poate fi asumată de una dintre părți.
- Schimbați dreptul de proprietate asupra împrumutului. În acest caz, putem încerca să negociem cu entitatea schimbarea dreptului de proprietate asupra contractului de împrumut. Deși, în general, instituțiile financiare sunt reticente în a face acest lucru deoarece crește riscul de rambursare. Aceasta poate fi o opțiune bună dacă nu aveți suficienți bani pentru a anula tot creditul și dacă entitatea poate menține condițiile împrumutului după schimbarea proprietarului.
Trebuie să știm că, în timp ce creditul este pe numele celor doi deținători, pentru instituția financiară ambii sunt responsabili pentru returnarea creditului.