Banca Centrală Europeană (BCE) a avut o întâlnire calmă, fără surprize. După ceea ce a anunțat Christine Lagarde luna trecută, cea mai înaltă autoritate bancară a decis să mențină dobânzile la 4,5%. În timpul apariției sale de joi, președintele BCE a întărit posibilitatea ca prima și mult așteptata reducere a dobânzilor să aibă loc în iunie.
În acest sens, BCE ar deveni prima autoritate monetară din economiile dezvoltate care va reduce ratele dobânzilor , înaintea Rezervei Federale a Statelor Unite. Scăderea notabilă a inflației și fragilitatea creșterii economice pun presiune asupra Frankfurtului pentru a scădea prețul banilor. Dar acest pas înaintea Statelor Unite prezintă și provocări.
În acest context, BCE se află la o răscruce. Pe de o parte, reducerea ratelor dobânzilor ar putea stimula economia și ar putea compensa încetinirea creșterii . O scădere prematură a ratelor ar putea alimenta inflația – în martie, aceasta a fost de 2,4%, puțin mai puțin decât în februarie . Acest indicator este încă controlat, dar încă peste obiectivul de 2% stabilit de autoritatea monetară. Prin excluderea impactului energiei, alimentelor, alcoolului și tutunului din calcul, rata de bază s-a moderat și ea cu două zecimi, situându-se la 2,9%.
Decizia BCE va avea un impact global semnificativ . Dacă BCE decide să reducă ratele înainte de Rezerva Federală , aceasta ar putea determina scăderea euro în raport cu dolarul american. Acest lucru ar putea crește exporturile din zona euro și ar putea stimula creșterea economică în Europa, dar ar putea duce și la o fuga de capital către piața americană, unde ratele dobânzilor ar fi mai mari și, prin urmare, ar plăti mai mult pe pasive.
Economia zonei euro stagnează în al patrulea trimestru, dar evită recesiunea PIB-ul neschimbat în ultimul trimestru:
Zona euro nu a intrat în recesiune evitând două trimestre consecutive de contracție. Creșterea a fost slabă în majoritatea țărilor, cu excepția Spaniei, care a fost cea mai dinamică economie.
- PIB-ul a stagnat în trimestrul al patrulea, fără creștere față de trimestrul precedent.
- Pe tot anul 2023, economia zonei euro a crescut cu 0,5%.
Defalcare pe țară:
- Germania: a cunoscut o contracție de 0,3% în trimestrul IV, după stagnarea în trimestrul III.
- Franța: a crescut cu 0,1% în al patrulea trimestru, după stagnare în al treilea.
- Italia: a menținut o creștere de 0,2% în trimestrul al patrulea.
- Spania: a devenit cea mai dinamică economie din zona euro, cu o creștere de 0,6% în trimestrul al patrulea, peste 0,4% din trimestrul precedent.
Ce se întâmplă cu depozitele?
În ceea ce privește depozitele, multe entități au scăzut recent profitabilitatea termenelor fixe în așteptarea unei posibile reduceri a ratei de dobândă de către BCE, dar acum au fost nevoite să revoce această decizie și unele și -au majorat din nou dobânzile pentru a atrage lichidități. Deși depozitele pe termen lung nu au crescut, există în continuare oferte atractive pentru depozitele pe un an, cu rate cuprinse între 3% și 3,90%.
Ce se întâmplă cu piața creditelor ipotecare?
Pe de altă parte, se așteaptă o concurență mai intensă în ceea ce privește creditele ipotecare fixe. Acest lucru ar putea beneficia de cei care doresc să achiziționeze o proprietate, deoarece tarifele ar putea scădea la niveluri mai atractive, în special pentru cele mai bune profile între 2,25% și 2,50%. Este un moment bun pentru a pregăti o prezentare financiară solidă și pentru a negocia cele mai bune condiții.