Meniu Închide

Glosar Financiar & Dic╚Ťionar

Cu acest┬áglosar financiar pentru ├«ncep─âtori ve╚Ťi ├«nv─â╚Ťa multe concepte interesante. ? Este important s─â cunoa╚Öte╚Ťi un vocabular financiar de baz─â. Pentru a ╚Öti cum s─â gestiona╚Ťi mai bine finan╚Ťele gospod─âriei.

Faptul de a avea un dic╚Ťionar financiar v─â ajut─â s─â g─âsi╚Ťi semnifica╚Ťia unei multitudini de termeni financiari ╚Öi economici. ? Tratez finan╚Ťele cu un limbaj simplu, astfel ├«nc├ót c├ót mai mul╚Ťi oameni s─â ├«n╚Ťeleag─â cu u╚Öurin╚Ť─â to╚Ťi ace╚Öti termeni. Verifica╚Ťi ace╚Öti termeni financiari de la A la Z de c├óte ori dori╚Ťi.

Active Str─âine: Reprezint─â active disponibile ├«n str─âin─âtate. ├Än cazul statisticilor monetare, aceasta acoper─â toate categoriile de active, cum ar fi de╚Ťinerile de valut─â str─âin─â, depozite, valori mobiliare, ├«mprumuturi, instrumente derivate active financiare ╚Öi alte active, comparativ cu nereziden╚Ťii. Mi╚Öc─âri ale activelor externe
indica impactul monetar al tranzac╚Ťiilor societ─â╚Ťilor financiare catre restul lumii.

Active străine pe termen scurt: Active externe care pot fi convertite în numerar într-o perioadă mai mică de
un an. ├Än bilan╚Ťul societ─â╚Ťilor financiare acestea cuprind ├«n principal: fonduri ├«n seif ├«n valut─â, depozite bancare str─âine, entit─â╚Ťi interna╚Ťionale, ├«mprumuturi acordate entit─â╚Ťilor financiare str─âine (inclusiv opera╚Ťiuni de raportare) ╚Öi instrumente financiare derivate.

Active str─âine pe termen lung: Active externe cu termen de scaden╚Ť─â mai mare de un an. Sunt formate din active instrumente financiare ├«n valut─â (depozite, ac╚Ťiuni, obliga╚Ťiuni ╚Öi ├«mprumuturi) emise ├«n str─âin─âtate cu un grad mai sc─âzut de lichiditate.

Amortizare:

  • Rambursare, amortizare: Din punct de vedere financiar este rambursarea principalului dintre ├«mprumuturi.
  • Amortizare: ├Än balan╚Ťa de pl─â╚Ťi ├«nregistreaz─â obliga╚Ťiile perioadei, ├«n temeiul principiul angajamentelor, indiferent dac─â plata este efectiv─â sau nu.
  • R─âscump─ârarea: Practic─â exclusiv─â a societ─â╚Ťilor cu ac╚Ťiuni ╚Öi limitat─â de ac╚Ťiuni const├ónd ├«ntr-o reducere a capitalului social prin intermediul rambursarea c─âtre ac╚Ťionari a valorii nominale par╚Ťial─â sau total─â a capitalului.

Banc─â: Companie dedicat─â opera╚Ťiunilor ╚Öi serviciilor de natur─â financiar─â, care prime╚Öte bani de la public, sub form─â de depozite sau alt─â modalitate, ╚Öi folose╚Öte banii respectivi, ├«mpreun─â cu capitalul s─âu ╚Öi cel al altor surse, pentru a acorda credite (├«mprumuturi sau reduceri de documente) ╚Öi efectueaz─â investi╚Ťii pe cont propriu. Se caracterizeaz─â prin crea╚Ťie bani secundari prin opera╚Ťiunile sale de creditare.

Banc─â de investi╚Ťii: Institu╚Ťie financiar─â specializat─â ├«n furnizarea de servicii financiare, cum ar fi consultanta privind fuziuni si achizi╚Ťii (fuziuni), schimb valutar si administrare portofoliu. Spre deosebire de banca comercial─â, b─âncile de investi╚Ťii nu se specializeaz─â ├«n acordarea de ├«mprumuturi din fonduri proprii. Adesea serve╚Öte ca agent ╚Öi mediaz─â aprobarea de noi emisiuni de valori mobiliare ╚Öi ca membru al unui sindicat redistribuie emisiunea c─âtre investitori.

Banca Mondiala: Banca Mondial─â este una dintre cele mai mari institu╚Ťii de asisten╚Ť─â pentru dezvoltare,
lucreaz─â ├«n peste 100 de economii ├«n curs de dezvoltare. A fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n 1944 ├«n Bretton Woods ╚Öi
Are sediul la Washington. ├Ämprumuta╚Ťi direct guvernelor sau ter╚Ťilor cu aprobarea acestora. Scopul s─âu este de a ├«ncuraja investi╚Ťiile private cu ├«mprumuturi prin mijloace proprii; Banca este finan╚Ťat─â cu contribu╚Ťia membrilor s─âi, propor╚Ťional cu participarea fiec─âruia dintre acestea pe pia╚Ťa mondial─â ╚Öi prin plasarea de
obliga╚Ťiuni. Banca Mondial─â este format─â din Banca Interna╚Ťional─â pentru Reconstruc╚Ťie ╚Öi Fomento (BIRD) sau Banca Interna╚Ťional─â pentru Reconstruc╚Ťie ╚Öi Dezvoltare (IBRD), the Asocia╚Ťia Interna╚Ťional─â de Dezvoltare (AIF) sau Asocia╚Ťia Interna╚Ťional─â de Dezvoltare (IDA), the International Finance Corporation (CIF) sau International Finance Corporation (IFC), Agen╚Ťia Multilateral─â de Garantare a Investi╚Ťiilor sau Garan╚Ťia Multilateral─â a Investi╚Ťiilor. Agen╚Ťia (MIGA) ╚Öi Centrul Interna╚Ťional pentru Solu╚Ťionarea Litigiilor privind Investi╚Ťiile sau
Centrul interna╚Ťional pentru solu╚Ťionarea litigiilor privind investi╚Ťiile (ICSID).

Carry: Este randamentul generat de men╚Ťinerea unui anumit activ (positive carry), astfel ca ╚Öi costul care ar putea fi suportat pentru ├«ntre╚Ťinerea acestuia (negative carry). ├Än schimburile de metale este folosit ╚Öi pentru a descrie o tranzac╚Ťie de ├«mprumut av├ónd ca rezultat mobilizarea pe parte a metalului fizic la un depozit
a împrumutatului.

Credit: Opera╚Ťiune economic─â ├«n care exist─â o promisiune de plat─â cu un bun, serviciu
sau bani în viitor. Crearea creditului presupune livrarea de resurse de la o unitate
institu╚Ťional (creditorul sau ├«mprumut─âtorul) c─âtre o alt─â unitate (debitorul sau ├«mprumutatul). Unitate
creditorul dob├ónde╚Öte un drept financiar ╚Öi unitatea debitoare ├«╚Öi asum─â obliga╚Ťia de a returna resursele.

Custode: O entitate, de obicei o banc─â, care de╚Ťine ╚Öi gestioneaz─â titluri pentru clien╚Ťii s─âi ╚Öi care poate oferi alte servicii, cum ar fi compensarea ╚Öi decontarea, administrarea de ├«mprumut ├«n numerar, valuta ╚Öi titluri de valoare.

Euro: Moneda oficial─â ├«n comunitatea european─â folosit─â de mai multe ╚Ť─âri ca moned─â oficial─â

Factori de venit: Contul Balan╚Ťei de pl─â╚Ťi care ├«nregistreaz─â valoarea veniturilor ╚Öi cheltuielilor veniturilor
legate de activele ╚Öi pasivele financiare ale economiei rezidente versus cele nefinanciare reziden╚Ťi. Astfel, articolul include profituri ╚Öi dividende (venituri din investi╚Ťii directe ╚Öi de portofoliu) ╚Öi dob├ónzi (venituri din ├«mprumuturi pe termen lung ╚Öi scurt, obliga╚Ťiuni, active pe termen scurt ╚Öi active de rezerv─â).

Ipotec─â: Modalitate de credit ├«n care proprietatea (├«n general imobile) este l─âsat─â drept garan╚Ťie ca modalitate de a asigura respectarea unei obliga╚Ťii. ├Än cazul ├«n care acest lucru nu dac─â ar avea loc, creditorul ar avea dreptul de a dispune de bunurile ipotecate ╚Öi de a re╚Ťine veniturile din v├ónzare.

Obliga╚Ťie de datorie colateral─â: Cunoscute ╚Öi sub denumirea de Obliga╚Ťii de datorie garantat─â. CDO sunt valori mobiliare sus╚Ťinut de un portofoliu de ├«mprumuturi sau titluri de crean╚Ť─â (cum ar fi ipoteci, MBS ╚Öi inclusiv alte CDO) care au caracteristica segment─ârii fluxurilor de numerar ale portofoliul de valori mobiliare ├«n diferite tran╚Öe datorit─â rentabilit─â╚Ťii ╚Öi expunerii la risc. Principala caracteristic─â a CDO-urilor este c─â exist─â o ordine de prioritate ├«n pl─â╚Ťi, de la sec╚Ťiunile mai pu╚Ťin riscante fa╚Ť─â de cele mai riscante.

Portofoliul de valori: Set de investi╚Ťii ├«n valori mobiliare, titluri cu venit fix sau variabil ╚Öi alte active financiare care apar╚Ťin unei persoane fizice sau juridice. Se poate clasifica in func╚Ťie de tipul de active care ├«l compun, cum ar fi un portofoliu de cambii ╚Öi cecuri (numerar) sau un portofoliu de plasamente (├«mprumuturi).

Piata comuna: Spa╚Ťiu economic alc─âtuit din mai multe na╚Ťiuni ├«n care, pe l├óng─â o uniune vamal─â, restric╚Ťiile privind circula╚Ťia factorilor de produc╚Ťie sunt eliminate. Asta ├«nseamn─â c─â exist─â libera circula╚Ťie a m─ârfurilor ╚Öi serviciilor, a capitalului ╚Öi a muncii, care presupune: eliminarea total─â a controalelor vamale interne ╚Öi ridicarea
f─âr─â bariere de serviciu; libera circula╚Ťie a capitalurilor, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte investi╚Ťii, ├«mprumuturi ╚Öi transferuri; ╚Öi libera circula╚Ťie a for╚Ťei de munc─â, elimin├ónd toat─â restr├óngerea mi╚Öc─ârilor cet─â╚Ťenilor de pe pia╚Ťa comun─â.

Pozi╚Ťie lung─â: Soldul tranzac╚Ťiilor ├«n valut─â la termen ale unei b─ânci, ├«n care achizi╚Ťiile unei monede dep─â╚Öesc v├ónz─ârile ╚Öi, ├«n plus, creditele primite ├«n aceste valute dep─â╚Öesc ├«mprumuturile c─âtre alte entit─â┼úi.
├Än op╚Ťiuni ╚Öi opera╚Ťiuni futures, situa╚Ťie care apare atunci c├ónd cump─âra╚Ťi un anumit activ (materii prime, valute, valori mobiliare etc.), chiar dac─â trebuie fi livrat mai t├órziu, deoarece se crede c─â pre╚Ťul acestuia va cre╚Öte ├«n viitor.

Refinan╚Ťare: Tranzac╚Ťie financiar─â ├«n care se solicit─â un nou creditor ├«mprumut pentru anularea unei datorii contractate anterior, care poate include sume ale c─âror data pl─â╚Ťii nu a expirat.

Sold ├«n contul financiar: Cont de balan╚Ť─â de pl─â╚Ťi care acoper─â toate tranzac╚Ťiile (intr─âri ╚Öi ie╚Öiri) legate de schimb─ârile de proprietate asupra activelor ╚Öi pasivelor financiare externe ale unei economii cu exteriorul. Aceste tranzac╚Ťii pot fi at├ót lungi (├«mprumuturi investi╚Ťii publice ╚Öi private pe termen lung, precum ╚Öi investi╚Ťii str─âine directe ╚Öi de portofoliu) ca pe termen scurt (capital pe termen scurt). ├Än cele din urm─â, soldul v─â permite s─â cunoa╚Öte╚Ťi pozi╚Ťia de debitor sau creditor al unei ╚Ť─âri cu restul lumii.

USD: C├ónd citi╚Ťi┬á acronimul USD ┬á├«n┬á pre╚Ťul ┬áanumitor┬á articole, produse, bunuri sau servicii, omi╚Ťi-l ╚Ötiind ├«n ce moned─â este con╚Ťinut─â valoarea. ├Än plus, acest acronim apare ├«n investi╚Ťii diferite ╚Öi reflect─â o anumit─â sum─â de┬á bani.

Venituri financiare: Acestea provin din performan╚Ťa activelor financiare care acumuleaz─â dob├ónd─â (depozite,
├«mprumuturi ╚Öi obliga╚Ťiuni) ├«n valut─â na╚Ťional─â sau str─âin─â.