Cu acest glosar financiar pentru începători veți învăța multe concepte interesante. ? Este important să cunoașteți un vocabular financiar de bază. Pentru a ști cum să gestionați mai bine finanțele gospodăriei.
Faptul de a avea un dicționar financiar vă ajută să găsiți semnificația unei multitudini de termeni financiari și economici. ? Tratez finanțele cu un limbaj simplu, astfel încât cât mai mulți oameni să înțeleagă cu ușurință toți acești termeni. Verificați acești termeni financiari de la A la Z de câte ori doriți.
Active Străine: Reprezintă active disponibile în străinătate. În cazul statisticilor monetare, aceasta acoperă toate categoriile de active, cum ar fi deținerile de valută străină, depozite, valori mobiliare, împrumuturi, instrumente derivate active financiare și alte active, comparativ cu nerezidenții. Mișcări ale activelor externe
indica impactul monetar al tranzacțiilor societăților financiare catre restul lumii.
Active străine pe termen scurt: Active externe care pot fi convertite în numerar într-o perioadă mai mică de
un an. În bilanțul societăților financiare acestea cuprind în principal: fonduri în seif în valută, depozite bancare străine, entități internaționale, împrumuturi acordate entităților financiare străine (inclusiv operațiuni de raportare) și instrumente financiare derivate.
Active străine pe termen lung: Active externe cu termen de scadență mai mare de un an. Sunt formate din active instrumente financiare în valută (depozite, acțiuni, obligațiuni și împrumuturi) emise în străinătate cu un grad mai scăzut de lichiditate.
Amortizare:
- Rambursare, amortizare: Din punct de vedere financiar este rambursarea principalului dintre împrumuturi.
- Amortizare: În balanța de plăți înregistrează obligațiile perioadei, în temeiul principiul angajamentelor, indiferent dacă plata este efectivă sau nu.
- Răscumpărarea: Practică exclusivă a societăților cu acțiuni și limitată de acțiuni constând într-o reducere a capitalului social prin intermediul rambursarea către acționari a valorii nominale parțială sau totală a capitalului.
Bancă: Companie dedicată operațiunilor și serviciilor de natură financiară, care primește bani de la public, sub formă de depozite sau altă modalitate, și folosește banii respectivi, împreună cu capitalul său și cel al altor surse, pentru a acorda credite (împrumuturi sau reduceri de documente) și efectuează investiții pe cont propriu. Se caracterizează prin creație bani secundari prin operațiunile sale de creditare.
Bancă de investiții: Instituție financiară specializată în furnizarea de servicii financiare, cum ar fi consultanta privind fuziuni si achiziții (fuziuni), schimb valutar si administrare portofoliu. Spre deosebire de banca comercială, băncile de investiții nu se specializează în acordarea de împrumuturi din fonduri proprii. Adesea servește ca agent și mediază aprobarea de noi emisiuni de valori mobiliare și ca membru al unui sindicat redistribuie emisiunea către investitori.
Banca Mondiala: Banca Mondială este una dintre cele mai mari instituții de asistență pentru dezvoltare,
lucrează în peste 100 de economii în curs de dezvoltare. A fost înființată în 1944 în Bretton Woods și
Are sediul la Washington. Împrumutați direct guvernelor sau terților cu aprobarea acestora. Scopul său este de a încuraja investițiile private cu împrumuturi prin mijloace proprii; Banca este finanțată cu contribuția membrilor săi, proporțional cu participarea fiecăruia dintre acestea pe piața mondială și prin plasarea de
obligațiuni. Banca Mondială este formată din Banca Internațională pentru Reconstrucție și Fomento (BIRD) sau Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (IBRD), the Asociația Internațională de Dezvoltare (AIF) sau Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA), the International Finance Corporation (CIF) sau International Finance Corporation (IFC), Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor sau Garanția Multilaterală a Investițiilor. Agenția (MIGA) și Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile sau
Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile (ICSID).
Carry: Este randamentul generat de menținerea unui anumit activ (positive carry), astfel ca și costul care ar putea fi suportat pentru întreținerea acestuia (negative carry). În schimburile de metale este folosit și pentru a descrie o tranzacție de împrumut având ca rezultat mobilizarea pe parte a metalului fizic la un depozit
a împrumutatului.
Credit: Operațiune economică în care există o promisiune de plată cu un bun, serviciu
sau bani în viitor. Crearea creditului presupune livrarea de resurse de la o unitate
instituțional (creditorul sau împrumutătorul) către o altă unitate (debitorul sau împrumutatul). Unitate
creditorul dobândește un drept financiar și unitatea debitoare își asumă obligația de a returna resursele.
Custode: O entitate, de obicei o bancă, care deține și gestionează titluri pentru clienții săi și care poate oferi alte servicii, cum ar fi compensarea și decontarea, administrarea de împrumut în numerar, valuta și titluri de valoare.
Euro: Moneda oficială în comunitatea europeană folosită de mai multe țări ca monedă oficială
Factori de venit: Contul Balanței de plăți care înregistrează valoarea veniturilor și cheltuielilor veniturilor
legate de activele și pasivele financiare ale economiei rezidente versus cele nefinanciare rezidenți. Astfel, articolul include profituri și dividende (venituri din investiții directe și de portofoliu) și dobânzi (venituri din împrumuturi pe termen lung și scurt, obligațiuni, active pe termen scurt și active de rezervă).
Ipotecă: Modalitate de credit în care proprietatea (în general imobile) este lăsată drept garanție ca modalitate de a asigura respectarea unei obligații. În cazul în care acest lucru nu dacă ar avea loc, creditorul ar avea dreptul de a dispune de bunurile ipotecate și de a reține veniturile din vânzare.
Obligație de datorie colaterală: Cunoscute și sub denumirea de Obligații de datorie garantată. CDO sunt valori mobiliare susținut de un portofoliu de împrumuturi sau titluri de creanță (cum ar fi ipoteci, MBS și inclusiv alte CDO) care au caracteristica segmentării fluxurilor de numerar ale portofoliul de valori mobiliare în diferite tranșe datorită rentabilității și expunerii la risc. Principala caracteristică a CDO-urilor este că există o ordine de prioritate în plăți, de la secțiunile mai puțin riscante față de cele mai riscante.
Portofoliul de valori: Set de investiții în valori mobiliare, titluri cu venit fix sau variabil și alte active financiare care aparțin unei persoane fizice sau juridice. Se poate clasifica in funcție de tipul de active care îl compun, cum ar fi un portofoliu de cambii și cecuri (numerar) sau un portofoliu de plasamente (împrumuturi).
Piata comuna: Spațiu economic alcătuit din mai multe națiuni în care, pe lângă o uniune vamală, restricțiile privind circulația factorilor de producție sunt eliminate. Asta înseamnă că există libera circulație a mărfurilor și serviciilor, a capitalului și a muncii, care presupune: eliminarea totală a controalelor vamale interne și ridicarea
fără bariere de serviciu; libera circulație a capitalurilor, în special în ceea ce privește investiții, împrumuturi și transferuri; și libera circulație a forței de muncă, eliminând toată restrângerea mișcărilor cetățenilor de pe piața comună.
Poziție lungă: Soldul tranzacțiilor în valută la termen ale unei bănci, în care achizițiile unei monede depășesc vânzările și, în plus, creditele primite în aceste valute depășesc împrumuturile către alte entităţi.
În opțiuni și operațiuni futures, situație care apare atunci când cumpărați un anumit activ (materii prime, valute, valori mobiliare etc.), chiar dacă trebuie fi livrat mai târziu, deoarece se crede că prețul acestuia va crește în viitor.
Refinanțare: Tranzacție financiară în care se solicită un nou creditor împrumut pentru anularea unei datorii contractate anterior, care poate include sume ale căror data plății nu a expirat.
Sold în contul financiar: Cont de balanță de plăți care acoperă toate tranzacțiile (intrări și ieșiri) legate de schimbările de proprietate asupra activelor și pasivelor financiare externe ale unei economii cu exteriorul. Aceste tranzacții pot fi atât lungi (împrumuturi investiții publice și private pe termen lung, precum și investiții străine directe și de portofoliu) ca pe termen scurt (capital pe termen scurt). În cele din urmă, soldul vă permite să cunoașteți poziția de debitor sau creditor al unei țări cu restul lumii.
USD: Când citiți acronimul USD în prețul anumitor articole, produse, bunuri sau servicii, omiți-l știind în ce monedă este conținută valoarea. În plus, acest acronim apare în investiții diferite și reflectă o anumită sumă de bani.
Venituri financiare: Acestea provin din performanța activelor financiare care acumulează dobândă (depozite,
împrumuturi și obligațiuni) în valută națională sau străină.