Sari la conținut

Refinanțare, ce este și când trebuie folosită

Poți apela la refinanțare cand ai un credit, mai ales daca este pe termen mediu sau lung, condițiile in care te găsești se pot schimba, făcându-ți nevoie de ceva lichiditate. 

vivacredit.roLa sfârșitul anului 2019, erau în jur de 59,7 milioane de credite acordate persoanelor fizice, pe baza datelor din Perspectiva anuală de incluziune financiară 2020.

Aceasta a reprezentat o creștere de 3,2% față de aceeași perioadă din 2018, potrivit aceluiași studiu.

Refinanțarea are loc atunci când o persoană își revizuiește condițiile creditului și caută un nou acord, fie în rata dobânzii, în datele plății sau în alți termeni inițiali în care a fost încheiat.

Uneori puteți, de asemenea, să unificați două sau mai multe credite și să accesați o anumită sumă de numerar pe care o acordă acest produs.

Cum funcționează o refinanțare?

Instituțiile financiare oferă diferite modalități de refinanțare a unui împrumut, totul depinde de care dintre ele se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Una dintre principalele opțiunii pe care le poți găsi este ca in momentul refinanțării datoriei sa se achite creditul anterior iar diferența sa îți fie data in numerar.

Această sumă poate varia în funcție de vechimea creditului dvs. și de cât mai aveți de acoperit, dar este o modalitate bună de a obține lichiditate rapid, deoarece întreaga procedură durează în jur de 24 de ore.

O alta alternativa este sa unești mai multe credite intr-unul singur, in acest fel extrasul tau va fi mult mai ușor de citit si poți avea mult mai claritate cât plătești lunar.

Cum să accesezi o refinanțare

Luați în considerare că cerințele și procesele variază în funcție de instituția financiară cu care urmează să refinanțați, totuși, unii dintre pașii de urmat sunt următorii:

 1. Refinanțare
  Foto por formulario PxHere

  Plățile dvs. trebuie să fie la zi. Acesta este un beneficiu care se acordă atunci când persoana are un istoric de credit bun, adică este un bun plătitor și asta presupune că ai plătit la timp pe toată durata împrumutului.

 2. Creditul trebuie sa aibă o anumita vechime, in general puteți cere refinanțare după șase luni.
 3. Odată ce refinanțarea este aprobată, împrumutul anterior este achitat și suma suplimentară poate fi folosită pentru alte nevoi sau scopuri pe care le aveți.
 4. Pentru ca cererea dvs. de refinanțare să fie valabilă, aveți documentele la îndemână, cum ar fi o identitate oficială valabilă și dovada adresei, verificați cerințele direct la instituția financiară.

În mod normal, acest tip de tranzacție este de obicei mult mai rapidă decât aprobarea unui împrumut normal, deoarece instituția are istoricul dumneavoastră de credit.

Suma noului împrumut poate varia în funcție de venitul dvs., de valoarea creditului inițial și de ceea ce ați plătit deja anterior.

Când ar trebui să refinanțați un împrumut?

Deși poți accesa o refinanțare pentru orice tip de credit, există unele situații în care îți este mai bine decât altele.

Credite ipotecare

Ipotecile sunt împrumuturi care sunt contractate pe termen lung, adică în vederea achitării lor în 15 sau 20 de ani. În acest timp, ratele dobânzii pot varia. În ultimii ani, tendința a fost aproape întotdeauna descendentă.

În februarie 2020, rata medie la creditele ipotecare a fost de 10,35%, în timp ce în februarie 2021 s-a închis la 10,42%, o variație minimă. Cu toate acestea, în octombrie 2020, dobânda a fost sub 10%.

Poate părea o variație foarte mică, dar dacă ți-ai cumpărat creditul acum câțiva ani, rata medie era aproape de 12 la sută. Aceasta înseamnă că ați plăti mai multă dobândă și, după câțiva ani, acea sumă de bani se poate dovedi a fi semnificativă.

Dacă doriți să vă refinanțați creditul ipotecar, luați în considerare că acesta ar trebui să aibă o dobândă mai bună. Dacă este vorba despre reducerea plății lunare cu prețul creșterii termenului, nu este atât de recomandat.

Credit auto

Condițiile de credit precum ratele dobânzii și Costul Total Anual variază în funcție de instituția la care ați făcut cererea pentru împrumut.

În acest caz, ca și în cazul unui credit ipotecar, ar trebui să luați în considerare că refinanțarea reduce rata dobânzii sau termenul. Cu toate acestea, rețineți că unele împrumuturi auto au o penalizare de rambursare anticipată.

Carduri de credit sau departamentale

Interesele cardurilor de credit sau departamentale sunt de obicei foarte mari, așa că dacă nu deții controlul asupra cheltuielilor tale, datoria poate crește dincolo de capacitatea ta de plată.

În mod ideal, căutați un credit care să aibă o rată mai bună și o plată lunară controlată, astfel încât să puteți anula datoria de pe card și să reduceți dobânda pe care o plătiți.

Înainte de a căuta un card de credit, verificați ce oferă fiecare și care sunt costurile pe care trebuie să le plătiți: anuitate, costuri de colectare, înlocuire și Cost Total Anual (CAT).

Comisia Națională pentru Apărarea Utilizatorilor de Servicii Financiare (Condusef) are o comparație a diferitelor carduri oferite de instituțiile financiare.

Credite pentru salarii

Prin refinanțarea datoriei, veți putea menține aceeași plată lunară, dar veți obține un flux de numerar imediat, deoarece solicitarea durează aproximativ 24 de ore pentru a fi autorizată.

Pentru a acorda credite sau a accesa refinanțare, procesul este de obicei mult simplificat în instituțiile care oferă credite pentru salarii, deoarece acestea creează acorduri cu dependențele muncitorilor.

De asemenea, dacă aveți deja un istoric bun de plăți cu instituția, este mult mai probabil ca aceasta să aprobe cererea dvs.

Recomandări pentru refinanțare

Accesarea refinanțării vă va permite să atingeți unele dintre obiectivele pe care vi le-ați stabilit sau să vă confruntați cu ceva neprevăzut. Cu toate acestea, înainte de a căuta o refinanțare, analizați câteva puncte:

 • Cum este capacitatea ta de plată? Dacă vă atingeți limita și aceasta nu vă permite să vă descurcați bine la sfârșitul lunii, poate fi necesar să așteptați puțin pentru a căuta o refinanțare. Amintiți-vă că acesta este un beneficiu care se acordă persoanelor care au un istoric bun de plăți, dacă îl afectați nu îl veți mai putea accesa.
 • Revizuiți condițiile noului credit, dacă acestea rămân aceleași ca și originalul, poate fi o bună ocazie să luați refinanțarea.
 • În sfârșit, evită să cheltuiești mai mult sau să dobândești noi credite pentru a nu ajunge la limita a ceea ce poți plăti în fiecare lună. Încercați întotdeauna să mențineți un istoric bun de credit.

Căutați experții noștri, care vă pot ghida cu privire la cea mai bună modalitate de a vă refinanța creditul. Sau, dacă ai un istoric bun de credit, poți accesa și alte beneficii care te ajută să-ți atingi obiectivele pe termen scurt. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *