Meniu Închide

Împrumut sau plata în numerar: ce este mai bine pentru mine dacă am economii?

Doar pentru că ai bani în bancă nu înseamnă că a-i cheltui este decizia corectă atunci când cumperi o mașină, plătești o renovare sau cumperi un televizor nou. Dacă acesta este cazul, atunci când este o decizie bună să plătim în numerar sau când este în interesul nostru să finanțăm o achiziție ? Putem răspunde la această întrebare după ce evaluăm suma de bani pe care o datorăm și dorim să o păstrăm în bancă în raport cu prețul cheltuielii. Dacă după cumpărare mai avem economii suficiente, atunci putem lua în considerare plata în numerar. În schimb, o alternativă pentru a evita rămânerea fără economii este finanțarea. Să vedem în detaliu această întrebare.

Când nu trebuie să plătiți totul în numerar, este necesar să finanțați

În multe cazuri, nu putem sau nu dorim să plătim în numerar pentru a acoperi cheltuielile, deoarece pur și simplu vom ajunge cu mai puține economii decât ar trebui să avem (sau ceea ce ne-am dori să avem). Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când prețul bunului pe care vrem să-l achiziționăm este mare, cum ar fi o mașină sau plata pentru o reformă. În acest caz, în ciuda faptului că avem bani pentru a plăti în numerar, poate fi recomandabil să folosim o parte din economiile noastre și să solicităm un împrumut personal pentru a plăti restul.

Înainte de a cheltui banii, chiar și o mică parte, este esențial să analizăm ce impact vor avea cheltuielile asupra economiei noastre. Prin urmare, va fi necesar să punem în balanță următoarele aspecte:

In general, se recomanda sa ai un fond de urgenta cu economii echivalente cu intre 3 si 6 luni de cheltuieli esentiale. Dacă avem deja acest lucru și mai mult salvat, putem folosi „surplusul” cu limita cu care ne simțim confortabil.

Împreună cu cele de mai sus, este important să nu împrumuți mai mult decât este necesar. Rețineți că cu cât ne împrumutăm mai puțini bani și cu cât îi plătim mai repede înapoi, cu atât mai bine, pentru că cu atât vom plăti mai puțini dobânzi. De aceea, trebuie sa fim atenti la pretul ratelor de finantare, incercand sa reducem timpul de rambursare la minim pe care ne putem permite sa il platim.

Și ce fac dacă cheltuiala este mică și îmi oferă un împrumut 0%?

Alteori, putem plăti în numerar fără a afecta fondul nostru de urgență. Acest lucru se întâmplă de obicei cu cheltuieli pentru sume mici, în general în magazine. Pentru aceste cazuri există un produs de finanțare în care plata în rate poate fi gratuită, celebra finanțare 0%.

Să ne punem în situație: Să ne imaginăm că avem 1.500 de euro pentru a cumpăra un televizor nou, și că vânzătorul ne oferă să finanțăm achiziția fără dobândă timp de un an. Este o oportunitate unică care ne va costa doar 50 de euro pe lună în 30 de rate confortabile. Este adevărat că împrumuturile fără dobândă reprezintă o opțiune atractivă pentru finanțarea achizițiilor din magazine, dar trebuie să fim atenți la literele mici ale acestor oferte.

Cheia este să te uiți la DAE și nu la Dobândă. Dobânda este rata nominală a dobânzii și poate fi de fapt 0%. Cu toate acestea, rata anuală echivalentă (DAE) include Dobânda plus comisioanele și cheltuielile derivate din împrumut. Deci o finanțare la 0% TIN poate avea perfect un TAE de 10% din cauza costurilor de management și deci nu ar fi gratuită.

Multe magazine și magazine universale își pot asuma riscul de a acorda împrumuturi clienților lor în schimbul loialității prin carduri de credit, sistem de puncte etc. Trebuie însă să ne uităm din nou la condițiile care, în cazul cardurilor, nu ar trebui să includă costurile de emitere sau de întreținere, astfel încât chiar merită să angajăm finanțare gratuită fără a cheltui banii care ne-au costat atât de mult să economisim.

Publicat în Credite, Împrumuturi Personale

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *