Meniu Închide

Ce este Euribor și de ce ar trebui să ne intereseze?

Euribor este, probabil, unul dintre cei mai audiați indici economici, dar și unul dintre cei care generează cele mai multe întrebări. Ce înseamnă? Pentru ce este? Cum ne afectează? Aici vă explicăm tot ce trebuie să știți.

credius.roAtunci când ne gândim să cumpărăm o casă, dar nu avem suficienți bani pentru a o face, solicitarea unui credit ipotecar este primul lucru care ne vine în minte. În funcție de profilul nostru financiar, banca ne acordă un procent din valoarea proprietății (maximul, în țări precum Spania, de obicei este de 80%), pe care trebuie să-l returnăm împreună cu dobânda în perioada stabilită anterior. Tocmai la alegerea metodei de calcul a dobânzii la creditul ipotecar intră în acțiune Euriborul.

Euribor este rata oferită interbancară europeană ( Euro InterBank Offered Rate, în engleză ) și, în termeni generali, se referă la prețul la care băncile europene își împrumută bani între ele. Așa cum oamenii și companiile merg la bancă pentru a solicita un împrumut, băncile însele își împrumută fonduri între ele atunci când au nevoie de ele și pentru care plătesc o dobândă corespunzătoare. Aceasta se numește piață interbancară.

grafic Euribor pe un an noiembrie 2022Euriborul, care a început să fie utilizat în 1999, se calculează zilnic printr-o metodologie care urmărește să utilizeze cea mai mare cantitate de informații din operațiuni reale efectuate de bănci în diferite perioade de scadență (o săptămână, o lună, trei luni, șase luni și un an). Pentru a face acest lucru, principalele entități bancare din zona euro raportează rata dobânzii interbancare pe care au aplicat-o în ziua precedentă, iar Institutul European al Piețelor Monetare se ocupă de efectuarea calculului astfel: elimină cele 15% dintre cele mai mari date și cele 15% dintre cele mai mici, iar peste 70% din datele rămase calculează media, a cărei valoare rezultată este Euribor.

Cumpărarea unei locuințe este unul dintre cele mai importante proiecte din viața unei persoane.

Cum afectează Euribor-ul ipoteca mea?

După ce știm ce înseamnă Euribor și cum se calculează, următorul pas este să înțelegem relația acestuia cu ipotecile. Atunci când solicitați un credit ipotecar, este posibil să alegeți între trei dobânzi: fixă ​​(un procent care nu se modifică), variabilă (în funcție de indicele de referință) și mixtă (o combinație de fix și variabil).

ÎEuriborn timp ce la rata fixă ​​valoarea de plătit va fi întotdeauna aceeași pe durata ipotecii, la rata variabilă valoarea va fi revizuită periodic (în general la fiecare șase sau douăsprezece luni) pentru a o adapta la starea actuală a economiei, luând ca indice de referință Euriborul. În cazul ratei mixte, de obicei se convine o perioadă inițială în care plata lunară este fixă ​​și apoi se introduce un procent variabil, luând în considerare și un indice de referință precum Euribor.

Cu alte cuvinte, dacă am ales deja sau urmează să alegem un credit ipotecar cu dobândă variabilă, valoarea dobânzii va scădea dacă indicele Euribor scade sau va crește dacă crește și acesta. Deși, așa cum am văzut deja, Euriborul se calculează zilnic, există și referințe săptămânale, lunare, trimestriale, semestriale sau anuale. Aceste ultime două sunt cele mai utilizate în credite ipotecare.

Pe lângă creditele ipotecare, Euriborul este folosit și ca referință pentru a calcula rata dobânzii la împrumuturile sindicalizate , emisiunile de datorii cu rată variabilă, printre alte instrumente financiare.

Atunci când contractăm un credit ipotecar și alegem rata dobânzii pe care dorim să o plătim, este necesar să reflectăm asupra posibilelor scenarii care pot apărea și care ne pot afecta sănătatea financiară , atât în ​​bine, cât și în rău. Vă prezentăm principalele avantaje și dezavantaje ale selectării unei rate variabile a dobânzii pe baza unui indice de referință precum Euribor:

Euribor. Avantaje și Desavantaje

Avantaje
  • Dobândă scăzută. Merită subliniat că acest avantaj va depinde de contextul economic. Fiind supusă variațiilor Euriborului, într-un context economic cu dobânzi scăzute, plata lunară a creditului ipotecar tinde și ea să scadă, ceea ce ar avea ca rezultat o valoare lunară mai mică de plătit.

  • Termeni mai lungi . Opțiunea variabilă oferă mai multă flexibilitate în termenul de rambursare a creditului. Este ideal pentru cei care trebuie să plătească plăți lunare mai mici, chiar dacă termenul ipotecar este prelungit. Acest lucru are un dezavantaj pe care îl vom vedea mai târziu.

Dezavantaje
  • Variația. Modificarea ratelor dobânzilor poate deveni, de asemenea, un dezavantaj dacă acestea au tendința de a crește, deoarece valoarea ratelor ar putea crește.

  • Incertitudine. Calcularea cât vom plăti la sfârșitul creditului ipotecar nu este ușor, deoarece atunci când avem de-a face cu termene atât de lungi, este imposibil să anticipăm comportamentul Euriborului, de exemplu, în termen de 10 ani.

La contractarea unui produs financiar apar diferite îndoieli cu privire la banii pe care va trebui să-i returnăm.

€STR, un nou indice de referință

esterDe la sfârșitul anului 2019, a început să fie calculat și publicat un nou indice de referință numit €STR – cunoscut și sub numele de Ester. Semnificația sa este Rata dobânzii pe termen scurt a euro (Euro Short Term Rate, în engleză) și a venit să-l înlocuiască pe predecesorul său Eonia ca parte a reglementărilor Băncii Centrale Europene care urmărește ca acești indici să aibă o mai mare transparență.

Deși există mai multe diferențe între Euribor și €STR, una dintre principalele este că primul, așa cum am văzut anterior, este folosit în principal ca referință pentru a cunoaște rata dobânzii în termeni de luni sau chiar un an, în timp ce al doilea este responsabil pentru reflectarea prețului operațiunilor interbancare overnight.

În același timp, una dintre diferențele economice față de predecesorul său Eonia este că, deși ambii indici se bazează pe tranzacții de o zi, Eonia reflectă rata la care banca percepe fondurile pe care le împrumută pe piața interbancară, în timp ce €STR include rata la care plătiți aceste fonduri atunci când le împrumutați de la toți actorii financiari, inclusiv băncile centrale, fondurile de investiții, fondurile de pensii, printre altele.

În concluzie, misiunea principală a €STR, pe lângă sprijinirea altor indici dacă este necesar, este să reflecte costul pentru sectorul bancar al împrumutării de bani pe perioade foarte scurte de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *